Berlinerboller

1K

Berlinerboller er en kjent barnefavoritt for min del. Jeg elsker disse saftige bollene med deilig fyll hvor henda blir totalt dekket og klissete av sukker etter man har spist. For min del pleide vi ofte å se etter berlinerboller når jeg og mamma var ute å handlet inn før helgen. Var vi heldige ble det med en berlinerbolle eller to på veien hjem. Og yndlingsfyllet? Det var selvfølgelig bringebærsyltetøy! I ettertid har jeg også fått smake med både sjokolade og vaniljefyll, men det er nok bringebærsyltetøy som virkelig er favoritten her altså!

Det mest overraskende med å lage berlinerboller selv er at det er egentlig ganske så enkelt. Veldig rett frem egentlig. Det er bare den friteringen som ofte stopper opp litt. Dette er noe man virkelig ikke burde drive med når barna løper rundt på kjøkkenet eller du ikke har tid til å følge med. Men resultatet blir enda bedre enn butikkboller, og man får enda flere for pengene!

Berlinerboller (ca. 25 stk)

Ingredienser:

 • 100 g smør
 • 2.5 dl melk
 • 1 pk gjær
 • 70 g sukker + til rulling
 • 3 egg
 • 7-800 g mel
 • 2 ts vaniljesukker
 • 4 ts kardemomme
 • 1-2 L olje til fritering
 • Valgfritt fyll: bringebærsyltetøy, nugatti, vanilje osv.

Slik gjør du det:

 1. Ha alt det tørre i en bakebolle.
 2. Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp hvis nødvendig til fingervarmt, eller ca. 37 grader. Smuldre gjæren inn i melkeblandingen.
 3. Rør inn melkeblandingen sammen med de tørre ingrediensene i bakebollen, og rør tilslutt inn eggene.
 4. Sett deigen til heving i cirka 1,5 time.
 5. Kjevle ut deigen på en melet overflate. Deigen skal være cirka 2 centimeter tykk. Bruk et kjøkkenglass eller annen rund utstikker og stikk ut bollene. Legg de ferdige bollene over på et stekebrett med litt avstand. Fortsett til du har brukt om nesten hele deigen. Det kan være lurt å ha igjen litt deig slik at du kan teste at oljen er varm nok senere.
 6. Etterhev i 30-45 minutter.
 7. Ha ca. 1-1,5L olje i en tykkbunnet kjele (jeg bruker jerngryte), sett ovnen på middels og varm oljen opp. Ha et lokk i nærheten, og ha gjerne på deg et forkle i tilfelle oljen spruter. Gjør klart et par kjøkkenpapir hvor de ferdige bollene kan hvile før du ruller dem i sukker. Ha en tallerken med sukker ved siden av klar til å rulle bollene i. Og til slutt ha klar en sprøytepose med bringebærsyltetøy (eller annet valgfritt fyll).
 8. Varm opp oljen til 160 grader. Ta en liten deig klump oppi for å sjekke om oljen er klar, det skal gjerne «bruse» litt i oljen når deigklumpen går nedi uten at den skal bli brun med en gang.
 9. Friter 2-3 boller av gangen. Snu de etter et par minutter slik at de blir gylne på begge sider. Ha de ut på kjøkkenpapiret så de får rent litt ifra seg, før du ruller de i sukker (melis kan også brukes) og legger de på et stekebrett. Stikk sprøytespissen inn i siden på bollen og sprøyt inn passe mengde fyll, har du en kort spiss anbefaler jeg å sprøyte litt fra hver side. Avkjøl på stekebrett.
 10. Server med en kaffekopp eller et glass saft.
 11. Nyt!

Leave a Reply

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »
%d bloggers like this: