Surdeigsbrød med emmer

997

Surdeig, og særlig surdeigsbrød, er virkelig i vinden om dagen. Vel, det er kanskje ikke så veldig rart at akkurat denne typen brød skulle bli så populær. Både smaken og utseende til brødet er bare skikkelig lekkert!

Personlig har jeg lagt de store lufthullene som man ofte finner i surdeigsbrød for elsk. De store fine hullene som bare skriker at brødet virkelig har fått hevet seg og at brødet er luftig og saftig. De hullene er virkelig på kanten til å være sexy!

Heldigvis er det ikke det vanskeligste i verden å lage, det bare tar litt tid. Her kommer en oppskrift jeg nylig prøvde ut da jeg tenkte å teste ut emmer, og det brødet ble så godt!

Surdeigsbrød med emmer

Ingredienser:

 • Ca. 150 g surdeigsstarter
 • 4,5 dl lunkent vann
 • 200 g emmer
 • 350 g hvetemel
 • 5 g fersk gjær
 • ½ ts salt

Slik gjør du det:

 1. Ha alle ingrediensene utenom salt i en bakebolle. Bland dette godt sammen. Deigen kan virke litt klissete, men det er i orden.
 2. Sett deigen til heving i cirka 1 time på benken under et kjøkkenhåndkle.
 3. Nå er det på tide å røre inn saltet. Tilsett saltet i deigen og rør godt slik at saltet blir blandet ut i hele deigen. La den stå på kjøkkenbenken i 30 minutter etter du har rørt inn saltet.
 4. Ha litt mel utover kjøkkenbenken. Hell deigen ut på kjøkkenbenken og bruk hende til å elte deigen. Brett deigen sammen som et papir hvor du skal brette alle fire sidene inn mot midten, gjenta denne brette-prosessen 6-7 ganger før du forsiktig legger deigen tilbake i bakebollen.
 5. Plasser et lokk eller plastfilm over bakebollen før du setter den i kjøleskapet. Her skal den stå i minst 12 timer, men gjerne så mye som 17-18 timer.
 6. Sett ovnen på 250 grader. Plasser en jerngryte (uten lokk) på rist midt i stekeovnen når du skrur på ovnen, slik at jerngryta kan bli varm sammen med stekeovnen.
 7. Ta gryta ut av stekeovnen og skru stekeovnen ned til 210 grader. Dryss litt mel i bunnen av den og hell forsiktig deigen over i jerngryta. Kutt eventuelle mønstre og sett i ovnen.
 8. Brødet skal steke midt i ovnen i cirka 30 minutter. Steketiden varierer ofte fra ovn til ovn, så gjerne bank på skorpa etter 30 minutter. Hører du en ganske så hul lyd er brødet klart.
 9. Ta ut og la brødet avkjøle seg noen minutter i gryta, før du kan flytte det over til en rist.
 10. Server med pålegg.
 11. Nyt!

Leave a Reply

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »
%d bloggers like this: