Lunt grytebrød

664

Den som kom med ideen om grytebrød var et geni! Grytebrød er perfekt når man har litt god tid på morgningen enten til å steke eller sette en god deig. Dette grytebrødet er vårt favorittbrød i helgene og særlig sammen med mormors supersaftige blåbærsyltetøy!


Grytebrød

Ingredienser:

 • 300 g mel
 • 250 g byggmel
 • 1 ts salt
 • 2 ts honning
 • 4,5 dl vann
 • 2 ts tørrgjær

Slik gjør du det:

 1. Ha alt det tørre i en bakebolle.
 2. Bland vann og honning i et desilitermål. Rør godt slik at mesteparten av honningen er rørt ut i vannet. Pass på at vannet ikke er varmere enn kroppstemperatur, det skal helst være kaldt.
 3. Ha vannet over det tørre og bland dette godt. Deigen skal være ganske løs, men synes du den er for klissete og våt bland inn litt ekstra mel.
 4. La stå på kjøkkenbenken i 12-24 timer.
 5. Ha deigen på en melet kjøkkenbenk og kna deigen. Brødet blir mest luftig og saftig hvis du knar deigen ved å strekke ut brødet på kjøkkenbenken for deretter å brette sammen deigen igjen, gjenta prosessen et par ganger.
 6. Legg den brettede deigen med brettekanten ned på et bakepapir (vi vil jo prøve å unngå for mange sprekker i toppen på brødet). La den ligge å etterheve i 1-2 timer under et kjøkkenhåndkle.
 7. Sett en jerngryte inn i ovnen 20-30 min før deigen er ferdig med å heve. Sett ovnen på 250 grader.
 8. Ha den ferdige deigen over i den forvarmede gryta. Enten ved å putte den oppi på det bakepapiret den ligger på (husk at ikke alle bakepapir tåler 250 grader!) eller du kan ha deigen rett i gryta, men da anbefaler jeg et tynt lag mel i bunnen av gryta så det ikke setter seg fast.
 9. Stek nederst i ovnen i ca. 25 minutter under lokk. Husk at steketiden kan variere litt hvis du har valgt andre melsorter og på tykkelsen på brødet, så det er viktig å følge med.
 10. Ta deretter av lokket og la brødet stå i enda ca. 10 minutter for å få en sprøere skorpe og en gylden farge.
 11. Ta ut og hell brødet forsiktig over slik at det kan avkjøles på rist.
 12. Nyt!   

Leave a Reply

Close
© Copyright 2020. All rights reserved.
Close
Translate »
%d bloggers like this: