BakstFrokostSurdeig

Surdeigstarter og enkelt surdeigsbrød

2 Mins read

Det å lage et deilig surdeigsbrød selv virker for mange utrolig komplisert og vanskelig, og gjerne noe man holder seg unna. Men legg alle fordommer til side og følg oppskriften under på en enkel surdeigsstarter av rugmel og et enkelt surdeigsbrød, så vil du også kunne klare å lage nydelige surdeigsbrød med sprø, gylne skorper!

Surdeigsstarter

Ingredienser:

 • Ca. 4,5 dl rugmel
 • 4 dl vann
 • 2 ts salt

Slik gjør du det:

Dag 1 – Bland sammen 1 dl rugmel og 1 dl lunka vann. Bland det gjerne i en bakebolle eller lignende så du kan dekke det med plast. La stå på benken til neste dag.  

Dag 2 – Vei opp 25 g fra blandingen du lagde. Bland sammen nye 1 dl rugmel og 1 dl lunka vann, bland deretter de 25g surdeigen. Ha de i samme beholder som dagen før (men vasket og skylt). La stå på kjøkkenbenken til dagen etter.

Dag 3 – Ta på ny 25g av blandingen fra gårsdagen deig. Bland denne gangen sammen 1 dl rugmel, 1 ts salt og 1 dl KALDT vann, før du tilsetter de 25 g surdeig. La det på nytt stå til neste dag.

Dag 4- Vi gjentar hele prosessen fra dag 3. Ta av 25 g, bland det sammen med 1 dl rugmel, 1 ts salt og 1 dl kaldt vann.

Dag 5 og ut –   I dag skal du bare mate surdeigen du har laget denne uka. Ha hele surdeigen over på en nesten tettbeholder, gjerne en krukke eller lignende. Bland sammen 0,5 dl rugmel og 0,5 dl kaldt vann, og ha sammen med surdeigen. Dette må du gjøre hver uke. Så det kan være lurt å bake med surdeig hver uke eller i hvert fall hver annen hver uke.


Når du endelig har fått ferdig surdeigsstarteren din kan du ta fatt på den virkelige moroa, nemlig å bake med surdeig! For å komme i gang å prøve å bake med surdeig anbefaler jeg at du prøver det på denne oppskriften på et nydelig surdeigsbrød med en helt fortreffelig skorpe!

Enkelt Surdeigsbrød

Ingredienser:

 • 400g hvetemel
 • 300 g grovt mel
 • 1 ss honning
 • 1 ts salt
 • 3 ss surdeigsstarter
 • 5,5 dl vann

Slik gjør du det:

 1. Ha hvetemel, grovt mel og salt i en bakebolle.
 2. Rør surdeigsstarter og kaldt vann sammen. Tilsett honning og rør godt. Ha dette sammen med de tørre ingrediensene og rør det sammen.
 3. La dette stå på kjøkkenbenken i 10-12 timer eller over natta.
 4. Hell deigen ut på en melet overflate. Dryss litt mel over deigen og brett deigen sammen flere ganger. Tenk på deigen som en firkant og brett hver side inn mot midten hver sin gang og gjenta prosessen med de nye «sidene».
 5. Ha deigen på et stekepapir eller en fjør eller lignende, la den heve der i cirka 1,5 time.
 6. Sett ovnen på 250 grader og sett gryta med lokk i ovnen slik at den kan  varme seg opp sammen med ovnen.
 7. Ta gryta ut av ovnen og ha deigen over i gryta med brettekanten ned. Dryss litt mel på toppen av brødet. Sett på lokk og sett gryta inn i ovnen, skru varmen ned til 220 grader og la den stå der i cirka 30 minutter.
 8. Ta av lokket og la den stå i enda 10-15 minutter.
 9. Avkjøl brødet på rist før du nyter det.
 10. Nyt!
You may also like
Kaker og Dessert

Eplebrød med hjemmelaget eplesaus

1 Mins read
Høsten byr på mange gode frukter, bær og grønnsaker. Og hvem kan vel takke nei til de gode eplene som kommer i… __ATA.cmd.push(function() { __ATA.initDynamicSlot({ id: 'atatags-1809285841-6518da4ee0c16', location: 120, formFactor: '001', label: { text: 'Advertisements', }, creative: { reportAd: { text: 'Report this ad', }, privacySettings: { text: 'Privacy settings', } } }); }); Share this:Click to share on Twitter (Opens in new window)Click to share on Facebook (Opens in new window)Click to share on Pinterest (Opens in new window)MoreClick to share on LinkedIn (Opens in new window)Click to share on Reddit (Opens in new window)Click to share on Tumblr (Opens in new window)Click to print (Opens in new window)Click to email a link to a friend (Opens in new window)Like this:Like Loading...
Ukategorisert

Superenkelt matpakkebrød

1 Mins read
Har du også lyst til å lage gode, hjemmelagde brød til matpakka men føler du ikke har tid? Dette brødet trenger minimalt… __ATA.cmd.push(function() { __ATA.initDynamicSlot({ id: 'atatags-1809285841-6518da4ee22c7', location: 120, formFactor: '001', label: { text: 'Advertisements', }, creative: { reportAd: { text: 'Report this ad', }, privacySettings: { text: 'Privacy settings', } } }); }); Share this:Click to share on Twitter (Opens in new window)Click to share on Facebook (Opens in new window)Click to share on Pinterest (Opens in new window)MoreClick to share on LinkedIn (Opens in new window)Click to share on Reddit (Opens in new window)Click to share on Tumblr (Opens in new window)Click to print (Opens in new window)Click to email a link to a friend (Opens in new window)Like this:Like Loading...
Ukategorisert

Herlig Hverdagsbrød

1 Mins read
Brød er nok det de aller fleste av oss spiser og/eller serverer opptil flere ganger i uka. Det finnes utrolig mange brødsorter… __ATA.cmd.push(function() { __ATA.initDynamicSlot({ id: 'atatags-1809285841-6518da4ee3c62', location: 120, formFactor: '001', label: { text: 'Advertisements', }, creative: { reportAd: { text: 'Report this ad', }, privacySettings: { text: 'Privacy settings', } } }); }); Share this:Click to share on Twitter (Opens in new window)Click to share on Facebook (Opens in new window)Click to share on Pinterest (Opens in new window)MoreClick to share on LinkedIn (Opens in new window)Click to share on Reddit (Opens in new window)Click to share on Tumblr (Opens in new window)Click to print (Opens in new window)Click to email a link to a friend (Opens in new window)Like this:Like Loading...

Leave a Reply

Translate »
%d bloggers like this: